Balans en stabiliteitstraining

De ‘core’: de kern van het lichaam. Dit is de basis van waaruit bewegingen plaatsvinden; de rug-, buik-, bekken en heupregio.

FysioHoofddorp-BalansTraining-1De spiergroepen die hiermee samen hangen zijn aan de achterzijde de mm.multifidus, voorzijde de m.abdominus transversus, bovenzijde het diafragma (middenrif) en onderzijde de bekkenbodemspieren.
Dit zijn de stabiliserende “spiergroepen” van ons lichaam.
Als onze ‘core’ optimaal functioneert, kunnen spieren elders in het lichaam ook optimaal functioneren.

Een goede rompstabiliteit is een vereiste om klachten te verhelpen of te voorkomen.

Balans en stabiliteitstraining voor wie?

Balans en stabiliteitstraining is voor iedereen, bijvoorbeeld personen met:

  • aspecifieke rugklachten
  • overbelastingsblessures, chronische blessures
  • sporters met dreigende overbelastingsblessures
  • bekken – en wervelkolominstabiliteit
  • houdingsafwijkingen b.v. scoliose
  • whiplash
  • RSI
  • fibromyalgie

Oefenbal (Swissbal) / Bosu / TRX / theraband

FysioHoofddorp-BalansTraining-2Om onze ‘core’ cq rompstabiliteit goed te testen en of functioneel te trainen maken wij veel gebruik van de oefenbal, de Bosu en TRX.

BOSU is een afkorting voor ”both sides up”. De BOSU kan aan twee kanten worden gebruikt.

Bij trainen met de bal en of BOSU wordt het houdings- en bewegingsgevoel verbeterd hetgeen een voorwaarde is voor verdere (kracht)training zonder blessures. Veelal wordt door ons ook nog gebruik gemaakt van de theraband; dit is een brede elastische latexband.

FysioHoofddorp-BalansTraining-3TRX training is een trainingsvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van een band met twee handvaten eraan. De TRX wordt opgehangen waardoor men verschillende oefeningen kan uitvoeren waarbij een deel van het lichaamsgewicht als weerstand gebruikt wordt.

Veilig trainen met behulp van uw eigen lichaamsgewicht en het opnemen tegen de zwaartekracht. Trainen met TRX doet een beroep op kracht en stabiliteit. U traint spieren niet afzonderlijk, maar ook hier in ketens.