Etalagebenen / rokersbenen – Chronisch Zorgnet

Etalagebenen looptraining _ vaattraining

Etalagebenen ook wel Claudicatio Intermittens, Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) of rokersbenen genoemd is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door atherosclerose (aderverkalking).

Door atherosclerose vernauwen de perifere slagaders die zorgen voor de bloedtoevoer naar de armen en benen, de nek, de maag of de nieren. Deze weefsels en organen krijgen daardoor te weinig zuurstof via het bloed toegediend. Dit tekort aan zuurstof heet ‘ischemie’ en veroorzaakt pijn, kramp en mogelijk nog erger. Atherosclerose treedt op wanneer atheroom ( vetbevattend), ook wel plaques genoemd, zich ophopen aan de binnenkant van de slagaderwanden. Naarmate de ophopingen toenemen, wordt de bloedstroom door de perifere bloedvaten verder belemmerd.

Etalagebenen of etalageziekte; mensen met pijn en/of kramp in hun benen door PAV merken dat bij stilstaan en rust de pijn weggaat. Ze stoppen regelmatig tijdens het lopen. Het lijkt dan net of ze dat doen om etalages te bekijken maar de werkelijke reden is pijn.

Claudicatio intermittens (CI); deze veel gebruikte term voor PAV geeft aan dat de pijn ‘intermitterend’ is. Dat wil zeggen: komt en gaat. Het optreden van pijn tijdens activiteit en het weer verdwijnen tijdens rust is typerend voor PAV in de onderste ledematen.

Rokersbenen; Rokers en ex-rokers hebben een vergrote kans op PAV, vandaar de naam rokersbenen.

Meest voorkomende symptomen van bloedvatvernauwing in de benen:

Etalagebenen looptraining _ vaattraining

 • Pijn in de benen tijdens lopen of inspanning
 • Onprettig gevoel of kramp in de benen tijdens lopen of inspanning
 • Meestal treedt de pijn op in de kuit, maar u kunt ook pijn hebben in de voet, dij, heup of billen.
 • Normaal gesproken verdwijnen de symptomen weer na een korte rustperiode, maar kunnen terugkomen als de inspanning hervat wordt. De pijn treedt eerder op als u een helling op loopt of een trap op gaat. Als de PAV in een vergevorderd stadium is, zijn de slagaderen zo verstopt dat u zelfs tijdens rust pijn heeft.

Andere symptomen van bloedvatvernauwing in de benen:

 • Koud gevoel in been en voet
 • Als u uw been en voet omhoog doet krijgen ze een bleke kleur
 • Bij het weer omlaag doen worden been en voet rood
 • Doof gevoel en tintelingen in been, voet of tenen
 • Droge, glanzende of schilferige huid
 • Schimmelnagels of broze teennagels, nagels groeien minder hard
 • Beharing verdwijnt of groeit minder hard
 • Uitslag, vlekken of zweren
 • Wonden die niet of langzaam genezen

Ruim een half miljoen Nederlanders lijdt aan PAV. Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten met claudicatio intermittens gesuperviseerde looptraining in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk effectiever is dan een loopadvies alleen. De kans op een operatie nam aanzienlijk af.

Looptraining / vaattraining

FysioHoofddorp geeft deze geprotocolleerde looptraining / vaattraining.

De looptraining duurt afhankelijk van de klachten en lichamelijke conditie van de deelnemer minimaal 3 maanden. Het loopprogramma wordt individueel samengesteld en omvat ook onderdelen als leefstijladviezen en inzicht geven in de problematiek, conditieverbetering, krachttraining.

Effecten van looptraining / vaattraining:

 • Verbetering van loopafstand
 • Sterke vermindering van pijnklachten
 • Verbetering van het looppatroon
 • Verbetering van de doorbloeding en stofwisseling
 • Verbetering kwaliteit van leven
 • Gunstige invloed op bloeddruk, suikerziekte en cholesterol
 • Mogelijk uitstel of voorkomen van operatief ingrijpen

Komt u in aanmerking voor looptraining / vaattraining?

Indien u klachten ervaart zoals eerder beschreven dan kunt u het beste een afspraak maken met u huisarts om dit te bespreken. De huisarts kan indien nodig u doorverwijzen naar de vaatspecialist. De vaatspecialist of huisarts zal indien geïndiceerd u een verwijzing geven voor looptraining.

Gesuperviseerde looptherapie vanaf 2017 in de basisverzekering

FH-SpaarneGasthuisVanaf 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met een verwijzing van de huisarts of specialist. Dit wil zeggen dat patiënten geen aanvullende verzekering nodig hebben om een traject GLT met daarin 37 behandelingen vergoed te krijgen.

De behandelend fysiotherapeut moet wel lid zijn van het Chronisch Zorgnet

Chronisch ZorgNet

Fysio Hoofddorp is aangesloten bij Chronisch ZorgNet.
Dit is hét landelijke netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) / etalagebenen / rokersbenen , long- en hartaandoeningen.

De Chronisch ZorgNet therapeut: specialist op het gebied van niet-overdraagbare chronische aandoeningen

Fysio Hoofddorp is buitengewoon lid van Harteraad (voorheen de Hart en Vaatgroep

Harteraad is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening. De vereniging richt zich zowel landelijk als regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijlmanagement.

Harteraad is partner van de Hartstichting

Fysio Hoofddorp ketenpartner van Zorggroep Haarlemmermeer.

Dit is een multidisciplinaire eerstelijnsorganisatie die eerstelijns zorgprofessionals in de Haarlemmermeer ondersteunt om te komen tot de beste zorg dichtbij huis